Comuna Caragiale

index

geografie

infrastuctura

cultura

foto

logoDramaturgul Ion Luca Caragiale

    "Un om nu trebuie sa incerce decat ceea ce poate."

    Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, astazi I.L. Caragiale, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani. A fost ales membru al Academiei Romane post-mortem.

momente si schite    Creatorul unei opere complexe si originale, de o mare diversitate, incepand de la proza si versuri, de la elegie la fabula, de la sonet la anecdota, foileton, pamflet si schite, I.L. Caragiale manuieste arta dramatica ca nimeni altul. Talentul sau materializat in piesele de teatru: "O noapte furtunoasa" (1879), "Conu Leonida fata cu reactiunea" (1880), "D'ale carnavalului" (1885), "O scrisoare pierduta" (1884), "Napasta" (1890), ramane pentru posteritate un document reprezentativ al epocii sale, si nu numai, constituind o radiografie perfecta a societatii romanesti, realizata cu mijloace inegalabile pana astazi, scrisul, ironia, satira, limbajul suburban al unei societatii decazute.

    In critica care i-a facut-o acestei lumi, Caragiale a folosit arma ironiei. El a scris undeva ca "nimic nu-i arde pe ticalosi mai mult decit risul".
    Scriitorul, care afirma: "Eu nu scriu decit despre viata noastra si pentru viata noastra, caci alta nu cunosc si nici ma intereseaza", se declara impotriva betiei de cuvinte, a incapacitatii de a gindi, precum si a parvenitismului.

Casa memoriala Ion Luca Caragiale

casa memoriala caragiale    Situata pe DN 72 Targoviste - Ploiesti, in satul I.L. Caragiale, muzeul si casa memoriala, este deschisa zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8.00-16.00.
    Reinfiintata in anul 1979 prin efortul conjugat al profesorilor si oamenilor de cultura Ion Gavrila si Mihai Oproiu, intr-o casa construita in stil rustic, casa memoriala "Ion Luca Caragiale" adaposteste marturii scrise ale vietii si activitatii marelui dramaturg, nascut la Haimanale.
    Muzeul prezinta vizitatorului marturii documentare, carti in editii princeps, fotografii, afise, mobilier de epoca, obiecte personale, care au rolul de a aduce in atentia vizitatorului viata cu framantarile si implinirile sale, ale geniului dramaturgiei romanesti.

semnatura ion luca caragiale

 

 

Localitate: I.L. Caragiale

Judet: Dambovita

Tara: Romania

Cod Postal: 137255

Telefon: 0245.660332

Populatie: 7105 locuitori

Mai multe detalii...

 

galerie-foto-caragiale

 

Bugetul local pentru anul 2010 cuprinde si lucrari de investitii. Chiar daca mai mic decat anul trecut, bugetul comunei I.L. Caragiale are prevazute si cateva lucrari de investitii. [...]

 

ion-luca-caragiale

 Google


©  copyright  2010 - 2012  Amelia Florescu